czwartek, 23 grudnia 2010
Karp bez przykrego zapachu mułu.

Karp bez przykrego zapachu mułu.

 

 

Swego czasu trafiłem na ciekawy przepis jak przygotować karpia by nie posiadał, specyficznego, niezbyt przyjemnego zapachu. Nie pamiętam autora artykułu, w którym przeczytałem o takim sposobie przygotowania ryby. Minęło od tego czasu już kilkadziesiąt lat i tylko tyle pozostało mi w pamięci, że jest to sposób przygotowania karpia po żydowsku.

 

Większość z nas, zapach dna zbiornika wodnego, jaki można wyczuć w tej potrawie, odbiera niezbyt przyjemnie. Okazało się, że po zastosowaniu wspomnianego przepisu cały ten niezbyt przyjemny zapach zniknął jak kamfora. Co ciekawe mięso ryby, uzyskało nie tylko inny zapach i smak, teraz ono posiada inną konsystencje, jest najdelikatniejszym z pośród wszystkich tego typu potraw.

 

Do wykonania właściwego zapeklowania karpia, należy przygotować odpowiednie składniki. Występuje ich niewiele, bo tylko dwa i karp. Jest to cytryna i cebula. Istotna jest ilość tych składników, która za pierwszym razem wydawała mi się stanowczo za duża, mimo ilość wskazana w przepisie jest niezbędna.

 

Skład produktów; według proporcji na jedną około dwu kilogramową rybę.

 

1/ Karp 2 kg.

2/ Cebula 1kg.

3/ Cytryna 60 dkg.

 

Żadne przyprawy nie będą potrzebne do przygotowania ryby, dopiero przy jej pieczeniu, można zastosować sól i to w minimalnych ilościach, lub w ogóle, bo mięso po peklowaniu uzyska specyficzny smak i zapach. Ten specyficzny smak i zapach, będzie efektem połączenia się cech zapachowych składników i powstanie niespotykany wtórny, zarówno zapach jak i smak..

 

DSC05823.JPG

Fot. 1 Przygotowane do peklowania trzy składniki.

 

Karp pokrojony w cienkie porcje, wskazane jest by te porcje posiadały podobna wielkość. Czas pieczenia po procesie peklowania jest bardzo krótki i należy dobrać wielkością wszystkie porcje do jednego pieczenia. Jeżeli w trakcie krojenia przygotujemy równe i niezbyt grube porcje (dzwonki dzielimy na połowę), to mięso ryby upiecze się w czasie dwóch trzech minut.

 

Cebula pokrojona tak jak do pieczenia, cały kilogram przygotowany w postaci drobnych frakcji.

 

Cytryny pokrojone w plastry, końcówki będą również wykorzystane, poprzez wyciśnięcie soku.

 

 

DSC05814.jpg

Fot. 2 Pokrojony Karp.

 

DSC05823.JPG

Fot. 3 Pokrojona cebula.

 

DSC05816.JPG

Fot. 4 Pokrojona w plastry cytryna.

 

DSC05824.JPG

 

Fot. 5 Pierwsza warstwa.

 

Naczynie do peklowania powinno być wysokie, by można było ułożyć jak największą ilość warstw.

Przygotowane produkty układamy w taki sposób by na dnie naczynia, (które pomieści je wszystkie) w pierwszej kolejności nałożyć cebulę, następnie pojedynczą warstwę ryby i ponownie kolejną warstwę cebuli. Na tak ułożoną pierwszą warstwę kładziemy plastry cytryny wyciskając z nich sok, który przeniknie zarówno cebule jak i rybę.

 

DSC05826.JPG

 

Fot. 6 Kolejna warstwa.

 

DSC05829.JPG

 

Fot. 7 Ułożone wszystkie warstwy składników przykrywamy szczelnie plastrami cytryny i na tak przygotowany skład wyciskamy sok z pozostałych po krojeniu końcówek cytryn. Następnie wstawiamy naczynie do lodówki na czas minimum 20 godz. jednak nie dłuższy niż doba. Dłuższy czas peklowania, spowoduje silniejsze nasycenie zapachem i smakiem porcji ryby.

 

DSC05825.JPG

Fot. 8 Porcje po oczyszczeniu z kawałków cebuli..

 

Oczyszczamy porcje ryby nie stosując do tego żadnych płynów, czynimy to ręcznie.

 

DSC05827.JPG

Fot. 9 Przed przystąpieniem do pieczenia otaczamy oczyszczone porcje w mące.

 

Pieczemy na mocno rozgrzanym oleju, bacząc by nie przywierały do patelni. Wskazane jest częste obracanie porcji karpia. Jako przyprawę używamy tylko niewielkich ilości soli, lub pieczemy bez soli, według gustu smakowego.

Ryba nasyciła się specyficznym zapachem i smakiem, sama w sobie posiada aromat i smak.

 

 

 

upieczony.JPG upieczony_mocniej.JPG

Fot. 10 Porcje po upieczeniu.

 

 

© Struski Andrzej
fotografie © Magdalena Struska 
Kopiowanie, rozpowszechnianie tylko za zgodą autora tekstu.

 

| < Sierpień 2016 > |
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Zakładki:
Www.andrzejstruski.com
monitoring pozycji